10.06.2019

«Зоря-Старт»: реалізовано перший проект дуальної підготовки студентів регіону

В кінці травня 2019 року завершився перший експериментальний проект дуальної підготовки студентів, організований НВП «Зоря» спільно зі Східноукраїнським національним університетом ім. В.І. Даля. Він включав навчальні семінари, ознайомчі екскурсії та вперше проходив в рамках комплексної профорієнтаційної програми «Зоря-Старт».

«Ми продовжуємо активно реалізовувати програму «Зоря-Старт» і залучати кращих молодих фахівців Луганщини для працевлаштування на НВП «Зоря». З цією метою вперше організували навчальний проект для профільних спеціальностей СНУ ім. Даля – вишу, який по праву вважається кузнею кадрів хімічної промисловості в регіоні. Сподіваємося, завдяки цьому майбутні випускники зуміли підвищити рівень своєї професійної підготовки, познайомитися з роботою одного з найбільших хімічних заводів України, оцінити його конкурентні переваги перед іншими роботодавцями регіону», – зазначає директор з персоналу Ольга Глушень.

На базі навчального центру НВП «Зоря» з березня по травень 2019 року, в рамках співпраці університету і підприємства, для студентів спеціальностей «Екологія» і «Хімічні технології та інженерія» був реалізований експериментальний проект дуальної підготовки.

Для цього вперше була розроблена спеціальна навчальна програма, що включає як теоретичний, так і практичний курси. Кращі фахівці «Зорі» підготували для майбутніх хіміків ряд лекцій з важливих і актуальних для студентів тем. Серед них – технологія виробництва основної продукції підприємства, організація контролю якості готового продукту, методи аналізу, експлуатація і ремонт основних засобів підприємства, охорона навколишнього природного середовища, енергозабезпечення, енергозбереження та інші.

Важливо, що після теоретичного курсу студенти мали можливість пройти практичну підготовку за темами навчальної програми. Для кожної спеціальності були організовані екскурсії з урахуванням їх професійного спрямування. Традиційно особливий інтерес майбутніх молодих фахівців викликало відвідування діючих виробництв, де вони змогли побачити цикл випуску хімічної продукції підприємства, а також простежити за суворим контролем її якості. В ході таких зустрічей студенти активно задавали питання і отримували відповіді з наочними і практичними прикладами.

Найближчим часом студентів чекає тестування, при успішному проходженні якого буде виданий спеціальний сертифікат.

На підприємстві планують і надалі активно розвивати проекти професійної підготовки майбутніх молодих фахівців з подальшим залученням кращих випускників до працевлаштування на НВП «Зоря».

Відзначимо, що НВП «Зоря» – підприємство, що динамічно розвивається та має серйозний потенціал для працевлаштування талановитої та зацікавленої молоді. Тому на заводі активно реалізується «Зоря-Старт» – профорієнтаційний проект зі співробітництва з усіма навчальними закладами регіону.