08.08.2019

На НВП «Зоря» почав роботу кабінет психофізіологічної експертизи

У липні 2019 року на НВП «Зоря» відкрито кабінет психофізіологічної експертизи, який став одним з чотирьох дослідницьких центрів подібного рівня в регіоні.

Науково-методичним центром Держпраці видано дозвіл, і вже отримано сертифікат відповідності, який дає НВП «Зоря» право на проведення психофізіологічної експертизи не тільки працівників підприємства, а й співробітників інших організацій. Новий кабінет психофізіологічної експертизи буде працювати в складі медичної служби підприємства.

Він являє собою окреме приміщення з обладнаними робочими місцями. В ході обстеження, сидячи за комп'ютерами, люди за допомогою спеціальної програми можуть пройти необхідні тести. Завдяки спеціальній методиці вимірюються швидкість простих і складних реакцій, перемикання уваги, здатність діяти в екстремальній ситуації, стресостійкість. Це дозволяє прогнозувати надійність і ефективність людини при виконанні робіт підвищеної небезпеки. В середньому процедура триває близько 40-45 хвилин. Тести відправляються на обробку в науково-методичний центр Держпраці України. Результати підраховує спеціальна програма.

З моменту відкриття послугами кабінету вже скористалися як потенційні співробітники підприємства, що працевлаштовуються на НВП «Зоря», так і працівники одного з виробництв – в рамках планових оглядів. До відкриття власного кабінету підприємство для проведення експертизи було змушене звертатися до інших дослідницьких центрів. У 2019 році психофізіологічну експертизу пройдуть близько 500 працівників. Самостійне її проведення не тільки зменшує витрати НВП «Зоря» на медичне обстеження персоналу, але й дозволяє більш якісно і в найкоротші терміни організувати цей процес.

Крім того, новий кабінет вже зараз надає послуги з проведення психофізіологічної експертизи і стороннім організаціям, що дозволяє отримати додаткові кошти на рахунок підприємства.

Відзначимо, що психофізіологічна експертиза – важливе дослідження, проведення якого необхідно для допуску співробітників до виконання робіт підвищеної небезпеки. Вона проводиться при прийомі на роботу і в процесі трудової діяльності.