27.12.2019

НВП «Зоря» переходить на новий стандарт менеджменту гігієни і безпеки праці

З метою успішної підготовки до сертифікації інтегрованої системи менеджменту та подальшого забезпечення її функціонування на підприємстві 20 фахівців різних служб і відділів НВП «Зоря» пройшли навчання по темі «Стандарт ISO 45001:2018. Основи і внутрішні аудити системи менеджменту гігієни і безпеки праці. Керівництво ISO 19011: 2018», проведене лектором Бюро Верітас Україна.

Міжнародний стандарт ISO 45001: 2018 опублікований в 2018 році. Встановлено трирічний перехідний період, протягом якого організації, що впровадили OHSAS 18001:2007, будуть перебудовувати свою систему менеджменту охорони здоров'я та безпеки праці на відповідність ISO 45001: 2018.

ISO 45001 є міжнародним стандартом, який сумісний з ISO 9001:2015 і 14001:2015 року, що є надзвичайно корисним для інтегрованої системи менеджменту.

Ключові особливості ISO 45001:

• Контекст організації: містяться нові вимоги щодо визначення і моніторингу бізнес-середовища.

• Працівники та інші зацікавлені сторони: система будується з урахуванням потреб і очікувань працівників та інших зацікавлених сторін.

• Дії щодо поводження з ризиками і можливостями: міститься вимога, щоб підприємство знало ризики і можливості, що впливають на результативність системи управління охороною праці, і розробляло заходи управління.

• Лідерство та зобов'язання: посилено вимогу до демонстрації лідерства і прихильності в галузі охорони праці.

Крім цього, в стандарті ISO 45001 розширені вимоги щодо участі та консультації працівників, більше уваги приділяється механізмам комунікацій, включаючи визначення того, що, коли, кому і як повідомляти, а також закупівлям матеріалів, процесів і послуг.

За результатами навчання спеціалісти ВОПНСіСР, ТВ, ВГМ, ВУЯіСт, виробництва 2 після оцінки екзаменаційної роботи отримають сертифікат внутрішнього аудитора ІСМ міжнародного зразка.

Курс навчання поєднував в собі лекції і обговорення питань в групах, вправи і практичні заняття.

Отримані знання дозволять зрозуміти структуру ISO 45001:2018, дізнатися про важливість документації і розбиратися в її структурі; розуміти процес управління ризиками професійної безпеки, роль законодавства для СУБПіОЗ і те, як забезпечувати законодавчу відповідність.