23.04.2021

На НВП «Зоря» провели навчання з ліквідації аварійної ситуації

22 квітня о 9-00 на виробництві 2 пролунали звуки тривожної сирени. Правда, тривога була навчальною, і проводилася вона у відповідності з графіком оперативної частини Плану локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій (ПЛАС).

На цей раз була представлена ​​вступна, пов'язана з виходом параметрів технологічного процесу за рамки критичних значень (підвищення температури реакційної маси).

У навчаннях взяли участь працівники виробництва 2, медперсонал здоровпункту підприємства, представники відділу охорони праці і спеціального режиму, аварійно-рятувальний загін спеціального призначення Головного управління ДСНС України в Луганській області.

Мета проведення навчальної тривоги по ПЛАС – відпрацювання злагодженості дій персоналу підприємства і спецпідрозділів.

«Відпрацювання практичних навичок в умовах аварійних ситуацій і при ліквідації аварій дає нам можливість опрацювати «вузькі місця», підвищити рівень підготовленості дій персоналу в умовах надзвичайних ситуацій. Крім того, спільно з представниками аварійно-рятувального загону опрацьовані заходи щодо запобігання подальшому поширенню аварії, визначені обсяги ізоляційних і попереджувальних робіт на ділянці, прораховані сили технічних засобів і матеріалів. Саме від цих нюансів залежать життя людей і мінімізація наслідків», – зазначає директор з виробництва Євген Мамец.

В ході навчань удосконалювалися практичні навички диспетчерського, оперативного і чергового персоналу:

- повідомлення про аварійну ситуацію, послідовність дій особового складу аварійно-рятувального загону спеціального призначення, прибуття машини з медичним персоналом;

- умовні дії обслуговуючого персоналу – порядок зупинки технологічного процесу, ліквідація наслідків «аварійної ситуації».

За словами майстра дільниці виробництва 2 Олексія Осиченко, подібні навчання – хороша школа для всіх учасників. Операторам, які першими приймають важливі рішення щодо збереження життя працівників та ліквідації аварії, така практика дозволяє перевірити самих себе. У процесі навчань вони проходять як емоційне, так і практичне тренування. І в разі реальних аварійних ситуацій будуть діяти більш оперативно і уважно.

Підсумком навчань став аналіз дій всіх учасників. Зазначалося, що вони виробили узгоджену тактику, продемонстрували високий рівень взаємодії при роботі в екстремальних ситуаціях. Була підтверджена готовність служб до ефективної взаємодії при ліквідації аварійної ситуації.