16.08.2021

Робіть щеплення, якщо хочете бути здоровими!

Понад півтора року тому населення планети піддалося атаці небезпечної інфекції COVID-19. Практично відразу стало ясно, що це не просто сезонний спалах ГРВІ, а серйозна недуга, що загрожує важкими ускладненнями й підвищенною летальністю. З огляду на реальну небезпеку пандемії, наше підприємство розробило та реалізувало широкий комплекс заходів щодо захисту здоров’я та життя працівників «НВП«ЗОРЯ». На сьогоднішній день найефективнішим засобом боротьби з поширенням підступного захворювання є вакцинація.

Це обумовлено тим, що вірус за минулий час приймав нові форми і знайшов небезпечні для людей властивості. Зокрема, дельта-штам, що з’явився в Індії і за 2 місяці викликав нову вибухову хвилю епідемії COVID-19, поступово поширюється в інших країнах, в тому числі в Україні. Він більш заразний, ніж первісна «версія» та частіше призводить до важкого перебігу хвороби.

Найгірше те, що, коли вірус потрапив до організму, цей штам стає стійким до антитіл, які є в крові. Крім того, він викликає різке підвищення кількості тромбоцитів у ній, що може привести до тромбозу та інфаркту. У пацієнтів стали частіше зустрічатися мікротромбози нижніх кінцівок, а це загрожує гангреною та ампутацією пальців.

Насторожують медиків також висока заразність і швидке поширення дельта-штаму. Якщо інфікований первісною «Уханьскою» версією вірусу заражав 2-3 людини, то «індійський» передається в середньому 5-6 людям. Якщо в минулому році хворіли люди зрілого віку й ті, хто страждає на хронічні захворювання й ослаблений імунітет, то зараз індійський штам все частіше вражає молодь та дітей. Скоротився також інкубаційний період хвороби. Ще кілька місяців тому людина ставала небезпечною для оточуючих приблизно через тиждень після зараження, а зараз – через 2-3 доби.

Індійському штаму COVID-19 більш властивий прояв розладів з боку шлунково-кишкового тракту: болі в животі, втрата апетиту, блювота, нудота. Можуть також виникати біль в суглобах, втрата слуху. При цьому продовжують залишатися колишні основні симптоми COVID-19: головний біль, закладеність носа, біль у горлі, кашель, втрата нюху.

Вчені-вірусологи виявили, що вірус може еволюціонувати. А з багаторічної медичної практики відомо: для безпечного досягнення колективного імунітету потрібна вакцинація значної частини населення (для різних інфекцій цей показник коливається від 70 до 95 відсотків), що призведе до зменшення загальної кількості вірусу, здатного поширюватися серед людей.

Вакцини «вчать» нашу імунну систему виробляти білки (відомі як антитіла), які борються з хворобою так само, як це сталося б у разі, якби ми захворіли. Але, що дуже важливо, – вакцини діють, не роблячи нас хворими. Вакциновані люди надійніше захищені від зараження хворобою та від подальшої передачі патогена, а це розриває будь-які ланцюжки поширення інфекції.

Існуючі вакцини – такі, як Pfizer, BioNTech і Moderna – ефективні проти важких форм захворювання та смертності. Утворений ними запас антитіл достатньо високий, щоб захистити від усіх відомих на сьогоднішній день штамів. Так, люди, які пройшли вакцинацію, можуть заразитися «дельтою». Але, по-перше, ймовірність зараження значно нижче, а по-друге, – більшість з них будуть відчувати менше симптомів і зможуть уникнути серйозних наслідків й ускладнень від захворювання. Статистика свідчить: ті, хто перенесли COVID-19, повторно хворіють частіше, ніж вакциновані.

Висновок з усього цього простий і зрозумілий: вакцини як і раніше є найсильнішою зброєю проти вірусу. За словами лікарів, найважливіше, що ви можете зробити, щоб захистити себе та своїх близьких від «дельти», – це пройти повну вакцинацію, отримавши 2 дози щеплення.

Керівництво та профспілкова організація НВП «ЗОРЯ» не тільки приймають ці прості та важливі істини, а й керуються ними в повсякденній турботі про життя та здоров’я працівників. Цього літа на підприємстві була організована кампанія з добровільної та безкоштовної вакцинації «зарівців» – і не тільки. Вона проводиться в рамках участі ТОВ «НВП «ЗОРЯ»в програмі вакцинації співробітників підприємств незалежно від форм власності. Використовуються 2 вида вакцин: Pfizer і Moderna.

Із самого початку було взято солідні темпи. Станом на 29 липня першою дозою вакцини Moderna були щеплені 844 людини. Процедуру проводила мобільна бригада медиків КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» під керівництвом досвідченого лікаря Р.М. Пижа. Перший етап вакцинації завершився 5 серпня. В його ході було охоплено 1125 працівників і 299 членів їх сімей, а також ветеранів підприємства.

Слід зазначити, що ветерани заводу показують хороший приклад молоді та нинішнім працівникам. Вони беруть активну участь у програмі вакцинації, підтримуючи тим самим досягнення кінцевої мети – створення колективного імунітету. Так, одним з перших в медпункт прийшов отримати щеплення В.В. Гайовий. Ветеран і зараз підтримує заводські ініціативи, займає активну і усвідомлену позицію в непростій ситуації боротьби з пандемією.

Другий етап вакцинації почався на підприємстві 9 серпня. Вона проходить відповідно до рекомендацій Міністерства охорони здоров’я, під наглядом кваліфікованих фахівців. Для працівників створені максимально зручні умови. А медики, в свою чергу, суворо дотримуються рекомендованого графіка.

Після проходження повного курсу вакцинації всі щеплені отримають цифровий ковід-сертифікат. Його можна буде верифікувати, завантажити в телефон або роздрукувати. У володарів цього документа не буде проблем під час подорожей, при перетині кордонів, відвідуванні масових заходів та місць великого скупчення людей. А найголовніше, напевно, полягає не в наявності такого сертифікату, а в упевненості, що зроблено важливий крок на шляху збереження свого здоров’я, а також внесений вклад в створення колективного імунітету.

І поки кінцева мета не досягнута, керівництво НВП «Зоря» планує після закінчення вакцинації працівників робити на базі здоровпункту підприємства щеплення їх родичам і ветеранам виробництва. Адже створення колективного імунітету шляхом вакцинації – найнадійніший спосіб уникнути захворювання COVID-19 і його грізних наслідків.

Адміністрація підприємства та профспілковий комітет висловлюють подяку усім працівників, які беруть участь в проходженні вакцинації, за відповідальне ставлення до здоров’я – свого та оточуючих.