13.09.2021

Професія - програміст

День програміста – неофіційне свято однієї з груп IT-фахівців, що відзначається в 256-й день року. Число 256 (два у восьмому ступені) обрано тому, що це кількість чисел, які можна виразити за допомогою одного восьмирозрядного байта. На українському ринку праці ІТ-фахівці, програмісти та системні адміністратори користуються високим попитом. На нашому підприємстві представники цих професій шановані та затребувані, а слово «програміст» звучить не просто гордо, але й престижно. Напередодні професійного свята ми взяли інтерв’ю у начальника відділу автоматизованих систем управління Павла Штанько.

– Павло Вікторовичу, хто такий програміст і як Ви прийшли до цієї професії?

– Програміст – це фахівець, який займається безпосередньою розробкою програмного забезпечення для різного роду обчислювально-операційних систем. У професію я прийшов не випадково. Ще в школі буквально «закохався» в інформатику, а пізніше почав освоювати комп’ютер і вивчати програмування. Закінчив Донбаську державну машинобудівну академію (ДДМА) за фахом «Інформаційні технології проектування».

Якщо судити про програмістів з позицій романтики, то це люди, які перетворюють всі задуми в код і роблять життя краще, простіше, зручніше. Говорячи прямо та відверто, робота програміста на підприємстві – напружена, часто рутинна праця з безліччю плюсів і мінусів. Все, з чим ви стикаєтеся за комп'ютером – результат роботи програмістів. Крім того, практично кожен електронний пристрій – від будь-якого персонального комп'ютера і периферійних пристроїв до складних систем автоматизації технологічних процесів виробництв – проходить крізь руки наших фахівців.

– Чим займається Ваш відділ, скільки в ньому співробітників і як розподіляються обов'язки?

– У кожного з нас на підприємстві своя зона відповідальності, і вся наша робота спрямована на одне – благо «Зорі». Я поважаю свою роботу та роботу людей, з якими доводиться співпрацювати. У нашому відділі вісім чоловік: 2 системних адміністратора, 2 інженера-програміста та 4 інженера-електроніка. Назву їх:

- Володимир Ганшин, провідний інженер-програміст;

- Дмитро Гребенюк, інженер-програміст 1 категорії;

- Тетяна Кім, провідний інженер-програміст;

- Людмила Кальницька, інженер-програміст 1 категорії;

- Петро Бахмет, провідний інженер-електронік;

- Микола Кисельов, інженер-електронік 1 категорії;

- Дмитро Мороз, інженер-електронік 2 категорії;

- Сергій Дацев, інженер-електронік 3 категорії.

Традиційно робота програміста вважається чоловічою, але нашому відділу пощастило: в ньому працюють розумні й чарівні жінки. Всі без винятку співробітники відділу – професіонали. Вони оперативно та своєчасно вирішують поставлені перед відділом завдання, мають достатній досвід і швидко навчаються.

Якщо говорити про функціональні обов'язки працівників відділу, то їх досить багато. Це бюджетування і планування робіт, організація своєчасної та ефективної роботи підрядних організацій та управління нею; модернізація і формування резервного фонду обладнання; заходи щодо захисту корпоративної інформації, антивірусної безпеки, розмежування доступу в Інтернет і до електронної пошти.

У колі наших завдань також створення системи розмежування і контролю доступу співробітників підприємства СКУД, систем відеоспостереження; підтримка систем обліку 1С Підприємство та FoxPro, архівування даних; забезпечення функціонування IT-інфраструктури, модернізація і підтримка АСУТП виробництв; безвідмовна робота багатьох інших IT-сервісів.

– Якими якостями повинен володіти програміст?

– Головне і основне – це уважність, орієнтованість на роботу з деталями: в програмуванні не буває дрібниць. Необхідні також зосередженість, зусилля, терпіння, навички активного слухання і спілкування. Важливе вміння працювати в команді – програміст ніколи не діє один, і потрібно вміти вписатися в колектив. Не обійтися без потреби в самонавчанні – саме потреба безперервно і усвідомлено вивчати нові фреймворки, бібліотеки, SDK, API, мови програмування та інші інструкції і матеріали. І, нарешті, відповідальність і професіоналізм – програміст завжди відповідає за якість коду, який він створив, за роботу програми, за її стабільність і швидкодію.

– Чи можна стати професійним програмістом, не маючи спеціальної освіти?

– Програміст – це, скоріше, покликання. Тому далеко не всі справжні професіонали в цій галузі мають вищу освіту, багато є самоучками. Важливо не те, який навчальний заклад закінчити, щоб отримати диплом. Головне в професії програміста – вміти думати в потрібному напрямку, щоб знаходити рішення для будь-яких поставлених завдань, бути інноватором. І, звичайно, будь-кому, хто працює в цій галузі, треба розбиратися в мовах програмування. Я можу привести безліч прикладів таких людей, і серед наших фахівців теж.

– Що б Ви побажали колегам і всім співробітникам підприємства напередодні свята Дня сім'ї?

– Здоров'я, успіхів у праці, матеріального достатку, сімейного благополуччя, любові та терпіння.

Зі свого боку, ми бажаємо співробітникам відділу успіхів в їх непростій і дуже корисній роботі, винахідливості, кмітливості та креативу. Нехай кожен день буде запрограмований на успіх!