08.10.2021

Відстоюючи інтереси підприємства

У цьому році 8 жовтня країна в 25-й раз відзначає День юриста України. Дата його вибрана не випадково: вважається, що саме в цей день в 1016 році Київський князь Ярослав Мудрий видав перший звід законів «Руська правда». Привітання з нагоди професійного свята приймають всі, хто займається різною юридичною діяльністю – судді, прокурори, слідчі, адвокати, правознавці, нотаріуси та, звичайно ж, юристи промислових підприємств, в тому числі й нашого. З цього приємного приводу редакція поспілкувалася з начальником управління юридичного НВП «ЗОРЯ» А.С. Макаренко.

- Анно Сергіївно, скільки років Ви працюєте в юриспруденції?

- Загальний стаж моєї роботи в юриспруденції наближається до чверті століття. Цікавий збіг: перші кроки в цій сфері я зробила в 1997 році. І саме в тому році, 16 вересня, президентським указом № 1022/97 було засновано професійне свято юристів України.

Маю адвокатське свідоцтво, в цьому році виповнилось10 років, як я займаюся незалежною адвокатською практикою. А управління юридичне нашого підприємства очолюю з березня цього року.

- Як Ви прийшли в цю професію?

- Скільки себе пам'ятаю, завжди відрізнялася загостреним почуттям справедливості, прагнула до того, щоб люди керувалися саме їм, приймаючи ті чи інші рішення. Постійним моїм супутником було бажання, внутрішня необхідність ставати на захист прав людини і громадянина. За багато століть людство навчилося поважати права особистості, закріпити це як обов'язок і наділити в конкретні правові норми і правила. Але, на жаль, закон не завжди справедливий, а справедливість не завжди законна. Щоб цьому протистояти, і потрібні ми, юристи.

- Скільки співробітників працює у Вашому підрозділі?

- На даний час разом зі мною – 6 осіб. Колектив невеликий, але згуртований і досвідчений. Висока кваліфікація наших фахівців дозволяє своєчасно та ефективно вирішувати всі поставлені перед нами завдання.

- У чому полягає специфіка вашої роботи?

- Якщо говорити загалом, то головною метою юристів різних сфер діяльності є захист прав і свобод громадян України. На наше професійне співтовариство покладено і великі надії, і найважливіші завдання зі служіння Закону. Затвердження принципу верховенства права, реалізація правових гарантій захисту всіх верств населення, підвищення правосвідомості та правової культури людей – в цих постулатах і полягають різноманітні форми роботи юристів і її специфіка.

Що стосується конкретно НВП «Зоря», то наша служба забезпечує законність у сфері господарської діяльності підприємства. Як зовнішні відносини – договори, контракти, угоди з постачальниками і споживачами, так і внутрішній регламент роботи цехів і підрозділів повинні відповідати вимогам законів, підзаконних актів та інших нормативних актів України. Це – основна частина нашої повсякденної діяльності. Крім того, беремо участь в судових процесах, які стосуються захисту ділових і фінансових інтересів підприємства.

-Юрист – професія серйозна. Але, можливо, бували у Вашій практиці курйозні, смішні випадки?

- За час своєї діяльності смішних, напевно, не пригадаю. У нашій професії доводиться мати справу з проблемами, турботами, претензіями і тому подібним. Веселощів в цьому немає за визначенням. Моя робота пов'язана з долями людей, які зіткнулися з несправедливістю. У своїй адвокатській практиці маю 4 виправдувальних вироків у справах, які пройшли всі судові інстанції. Без удаваної скромності скажу, що не кожен адвокат може таким похвалитися.

- Що б Ви побажали всім, хто святкує День юриста і своїм співробітникам?

- Професія юриста для мене – це образ, стиль життя. Спосіб мислення. Це режим роботи 24/7, коли ти в будь-яку хвилину готовий прийти на допомогу людині, яка в даний момент потребує юридичної підтримки. Всім, хто присвятив життя цій професії, і в першу чергу колективу свого управління бажаю, перш за все, творчого натхнення.

Кажу так не випадково, тому що переконана: наша робота є творчою. У написанні, складанні, експертизі різних документів не обійтися без літературних, публіцистичних і редакторських навичок і здібностей.

А ще в нашій роботі немає шаблонів, раз і назавжди встановлених зразків. Не буває ситуації, яка схожа на іншу «один в один», як дві краплі води. Може, є щось спільне, але в деталях кожен випадок, кожна справа унікальна. І займаєшся ними ретельно, як в перший раз, переконуючись, що досягаєш нової віхи в знаннях і досвіді. Наша робота – постійне навчання та вдосконалення.

Бажаю колегам на цьому шляху здоров'я, сил, терпіння. А їх сім'ям – благополуччя і всього найкращого.