04.10.2021

Пишаюся своєю професією

Щороку в перший понеділок жовтня в усьому світі вшановують лікарів. Свято було засновано з ініціативи ВООЗ ООН, щоб вшанувати лікарів усіх категорій і віддати належне їх роботі. Люди в білих халатах щодня здійснюють подвиг на роботі. І не важливо, хірурги або ортопеди, стоматологи або терапевти, медпрацівники швидкої допомоги, станції переливання крові, здоровпункту або міської поліклініки – всі вони лікують тілесні та душевні рани, повертають людям зір, рух, здоров'я та життя! Про тонкощі роботи здоровпункту НВП «Зоря» ми поговорили з завідуючою підрозділом, фельдшером-акушером за освітою Наталією Артем'євою.

- Наталіє Анатоліївно, діяльність здоровпункту ТОВ «НВП «Зоря» (що входить до складу підрозділу підприємства) відповідає визначенню «Медична практика»?

- Фельдшерський здоровпункт ТОВ «НВП «Зоря» ліцензований відповідно до Постанови КМУ № 765 від 15.07.1997, має безстрокову ліцензію на здійснення медичної практики. В першу чергу здоровпункт призначений для надання долікарської медичної допомоги працівникам підприємства, в тому числі для організації і проведення комплексу лікувально-профілактичних заходів зі збереження та зміцнення їх здоров'я. Здоровпункт працює цілодобово, тому графік роботи персоналу подобовий. Наш пункт охорони здоров'я – це повноцінний медичний підрозділ, який відповідає всім чинним нормам і правилам.

- Розкажіть трохи про себе. Де Ви навчалися, як довго працюєте на підприємстві, хто був у якості Вашого наставника?

- У 1988 році я закінчила фельдшерський факультет Лисичанського медичного училища за спеціальністю фельдшер-акушер. Працювала в жіночій консультації. На «НВП «Зоря» прийшла 1 березня 1992 року, а в 2002 році була призначена на посаду завідувача здоровпунктом підприємства. Мене завжди оточували добрі люди і хороші наставники, мені було не соромно питати, дізнаватися щось нове у них. Окремі слова подяки хочу сказати екс-головлікарю медсанчастини «Зорі» Сергію Олександровичу Мельникову, який намагався передати мені свій досвід і знання. Дякую йому за це. Мене і зараз оточують чудові колеги. Це Ганна Іванівна Архипова, Світлана Євгенівна Житлова, Інна Павлівна Кармазін, Вікторія Сергіївна Солодовніченко. Всі медсестри здоровпункту мають вищу категорію, вони грамотні спеціалісти, які знають і люблять свою професію.

- Які функції виконує або, іншими словами, які послуги надає здоровпункт на підприємстві?

- Якщо говорити, спираючись на нормативні документи, то чинний медпункт на підприємстві виконує наступні функції:

- надання першої долікарської / лікарської медичної та невідкладної допомоги при нещасних випадках, травмах, гострих станах і захворюваннях згідно з порядком надання медичної допомоги;

- долікарський / лікарський прийом при скаргах на погіршення самопочуття працівників при гострих захворюваннях і при загостренні хронічних захворювань;

- огляд працівників на наявність алкогольного, наркотичного або медикаментозного сп'яніння;

- передрейсові і післярейсові огляди водіїв транспортних засобів;

- контроль за проходженням працівниками періодичного медогляду.

Протягом дня ми ведемо амбулаторний прийом, здійснюємо передзмінний випуск водіїв АТЦ та локомотивної бригади ЖДЦ. Працюють маніпуляційний і фізіотерапевтичний кабінети. За день з різними скаргами до нас звертаються в середньому близько 60 осіб. З метою створення у працівників підприємства єдиного колективного імунітету, починаючи з минулого року, запроваджується механізм вакцинації.

- Хотілося б докладніше зупинитися на цій актуальній темі.

- З урахуванням того, що на «Зорі» шкідливі і небезпечні умови праці, у співробітників повинно бути хороше здоров'я. У цьому році працівники підприємства, в рамках державної програми з вакцинації працівників промислових підприємств від COVID-19 були вакциновані Pfizer BioNTech і Moderna. Мета вакцинації – зберегти здоров'я та врятувати життя. Саме тому керівництво підприємства зацікавлене в вакцинації співробітників. Загальна кількість провакцинованих в 2021 році – 1787 осіб, з них 1177 співробітників і 610 членів їх сімей та ветеранів підприємства. Це половина від загальної кількості вакцинованих в Рубіжному.

- Щороку з настанням холодів нас чекає черговий спалах грипу і ГРВІ, і один з найефективніших способів захиститися від хвороб – це своєчасна вакцинація від грипу. Що можна зробити для захисту від грипу?

- Як я вже говорила, піклуючись про здоров'я співробітників, керівництво підприємства зацікавлене в вакцинації і робить все для того, щоб працівники мали можливість вакцинуватися на «Зорі». Вакцинація проти грипу – потужний профілактичний засіб від епідемії. У минулому році, за ініціативою генерального директора Олександра Чернецова, за кошти підприємства було придбано вакцину проти грипу Ваксигрип Тетра і провакциновано 600 працівників підприємства.

В цьому році вакцинація продовжиться. З кінця жовтня - початку листопада планується вакцинація проти грипу тієї ж вакциною. Як показав досвід, завдяки вакцинації захворюваність на грип співробітників підприємства під час епідемії в 2020 році значно знизилася. І це на тлі числа захворілих COVID-19. Хочу також відзначити, що в останні два роки люди стали більш відповідально ставитися до свого здоров'я і приділяти увагу профілактиці вірусних захворювань. Імунітет, який виник в результаті вакцинації – дієвий захист для вас, вашої родини і колективу підприємства на період епідемії. Тому рекомендую зробити щеплення.

- Медики іноді зізнаються, що не вміють відпочивати. А ви? Які у Вас захоплення?

- Погоджуся з колегами частково. Здається, що відпочинок – це просто, і вчитися цьому не потрібно. Я вважаю, що потрібно. Дуже люблю гуляти на природі, в нашому парку, люблю ліс, наше озеро, та загалом все люблю в природі, тому буквально змушую себе це робити. Ну і, звичайно ж, сім'я – найважливіша річ у моєму житті, мої діти і онуки. Єдине, через що я турбуюся – це сім'я!

- Що б Ви побажали колегам в Міжнародний день лікаря?

- Бажаю колегам любити свою професію, бути здоровими і головне – займатися профілактикою здоров'я.

* * *

Сердечно вітаємо відмінних фахівців, незамінних професіоналів, безцінних працівників здоровпункту «Зорі». Дякуємо вам за працю! Бажаємо медикам терпіння, душевної рівноваги, добра і миру в сім'ях, стабільного достатку і вдячних пацієнтів! Будьте здорові та щасливі!