26.10.2021

ВАЖЛИВИЙ ЕЛЕМЕНТ У ЛАНЦЮЖКУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОГО ЗБУТУ

25 жовтня в Україні святкують День маркетолога. З безлічі свят, які відзначають, саме це чомусь залишилося обділеним увагою. Воно вважається неофіційним, а шкода. Ми абсолютно впевнені у соціальній важливості та значущості професії маркетолога як загалом, так і зокрема, на прикладі нашого підприємства. Про маркетинг, рекламу, брендинг і про те, чим займається відділ розвитку та маркетингу, нам розповів заступник начальника відділу маркетингу Роман Донда.

Почнемо, мабуть, з історії професії маркетолога та відділу маркетингу. Маркетинг як термін та спеціальність офіційно з'явився понад 40 років тому, у 1975 році. Безумовно, на той час професія маркетолога була рідкістю. Сьогодні маркетолог – це не лише фахівець із вивчення ринку, потреб та переваг споживачів, а й важлива ланка компанії у ланцюжку забезпечення ефективного збуту.

У 1993 році, з ініціативи тоді ще заступника директора з виробництва Юрія Бойка, було створено відділ маркетингу. У 2004 році штат відділу вже складався з дев'яти фахівців, які вели роботу за двома напрямками: інформаційно-аналітичним забезпеченням та рекламою. Варто зазначити, що маркетолог – це 90% аналітик, а відділ – аналітичний центр підприємства.

«У роботі маркетолога доводиться стикатися з багатьма джерелами даних, аналізувати велику кількість показників, порівнювати результати, оцінювати ризики, робити логічні висновки та прогнози. Крім аналітичного складу розуму, уважності та завзятості, важливо вміти якісно виконувати кілька процесів одночасно і в дуже стислий термін, переходячи з одного завдання на інше. І швець, і жнець…» – так відповів Роман Донда на запитання про те, які якості має мати справжній маркетолог.

Як показує практика і реальне життя, стати хорошим фахівцем непросто. Вимоги до маркетолога серйозні: вища профільна освіта, аналітичний склад розуму, уміння прогнозувати поведінку покупців та визначати цільову аудиторію. Напрацьовані ділові зв'язки та гарна пам'ять, знання іноземних мов – усі ці якості потрібні в роботі сучасного маркетолога. Безумовно, його робота залежить від специфіки компанії. Цей фахівець повинен знати ринок, покупця, формувати імідж бренду та попит на продукт, проводити дослідження та багато іншого.

«2011 року закінчив Харківський гуманітарний університет «Народна українська академія», за освітою я ‒ економіст. У 2012 році, будучи дипломованим спеціалістом і вже маючи досвід роботи у комерційній службі РКХЗ «Зоря», був запрошений до відділу розвитку та якості, керівником якого була Ю.А. Данильченко.

Перед нами були поставлені завдання створення бренду підприємства як виробника високоякісної продукції загальної та спеціальної хімії з надійною репутацією. Чудовий був час. Ми працювали однією командою. Кожен співробітник розумів свої завдання та працював над їх досягненням у гармонії з колегами», – каже Роман Донда.

Повертаючись до історії створення відділу, слід зазначити, що період із 2007 року по 2009 рік став перехідним. Функції маркетингу було зведено до обслуговування продажів продукції і розподілено між кількома відділами, а сам підрозділ влився до структури комерційного управління. Минав час, і на тлі падіння попиту та жорстокої боротьби на ринку збуту у 2013 році виникла необхідність створення на підприємстві нової, ефективно працюючої служби маркетингу та реклами. На запитання "Маркетинг - це реклама?" Роман В'ячеславович відповідає без роздумів:

- Не зовсім так. Якщо пояснювати простими словами, то «Маркетинг» впливає на весь ланцюг руху товару від конвеєра до споживача, а «Реклама» є його складовою та відповідає виключно за стимулювання просування товару. Відділ маркетингу виконує широкий спектр завдань. Тією чи іншою мірою він бере участь у багатьох бізнес-процесах компанії або однозначно впливає на них. Дуже часто функції та завдання відділу дуже різнопланові та залежать від актуальних цілей.

Розробка перспективних планів розвитку для підприємства є найважливішим напрямом у роботі відділу. Планування маркетингової діяльності здійснюється залежно від стратегічних завдань підприємства. Це безперервний процес, спрямований на розробку, просування та збут продукції на ринку.

«Правильно обрана стратегія розвитку з чітким визначенням цілей та завдань – запорука ефективної роботи підприємства. Всі дії, які здійснюються в рамках стратегії, повинні задовольняти вимоги кінцевих споживачів і приносити максимально можливий прибуток. З метою розширення продуктової лінійки підприємства та збільшення обсягів продажу відділ розвитку та маркетингу вивчає тенденції зміни кон'юктури ринку, аналізує переваги та недоліки в порівнянні з основними конкурентами, шукає можливості застосування сучасних технологій та відкриття нових перспективних виробництв на базі промислового майданчика ТОВ «НВП «ЗОРЯ» , – каже Роман В'ячеславович.

Кожна компанія має свій ринок збуту та певне коло споживачів, яке необхідно розширювати. Створений свого часу слоган «Гармонія синтезу», який поєднує у собі поєднання інтересів бізнесу, клієнта, соціальної відповідальності та високої якості хімічної продукції ТОВ «НВП «ЗОРЯ» є актуальним, як ніколи. Відділ забезпечує інформаційну взаємодію між компанією та зовнішнім середовищем. Від професіоналізму співробітників відділу залежить успіх компанії.

«Одним з основних обов'язків відділу розвитку та маркетингу є актуалізація потреб існуючих та пошук нових потенційних клієнтів. Ця робота була б нездійсненна без участі фахівців інших служб підприємства та колег з Управління продажів. З метою подальшого розвитку нам необхідно й надалі покращувати комунікацію між підрозділами, прагнути зробити її системною та регламентованою», – вважає Роман Донда.

* * *

Вітаємо співробітників відділу розвитку та маркетингу з професійним святом, бажаємо їм стійкості у нелегкій, але дуже цікавій та важливій праці, цікавих проектів, розуміння колег, стабільного та прогнозованого ринку.