31.10.2021

ТРАНСПОРТ – ПОМІЧНИК І СОЮЗНИК ХІМІКІВ

Про те, як працює автотранспортний цех підприємства, напередодні професійного свята розповідає його начальник А.В. Герасименко.

– Андрію Вікторовичу, що можна сказати про історію виникнення АТЦ?

– Якщо говорити коротко, то для створення умов належного зберігання та обслуговування технічних засобів у 1973 році на підприємстві за типовим проектом було збудовано спеціалізований гараж (зд. ТР-14). Це дало можливість забезпечити своєчасне, якісне та в повному обсязі виконання вантажних та пасажирських перевезень, а також оснащення необхідною технікою будівельно-монтажних робіт, які виконуються на підприємстві, на об'єктах соціальної структури. Для цього в розташуванні цеху було 143 одиниці автотранспортних засобів та 21 механізм.

– Скільки людей працює в цеху? Представниками яких професій, окрім водіїв, вони є?

– На сьогоднішній день у нас 80 працівників. З них 11 – керівний склад, професіонали у своїй галузі. Це заступник начальника цеху, економіст, старший диспетчер автомобільного транспорту, спеціаліст з автотранспорту, інженер з безпеки руху, старший майстер з ремонту транспорту (автомобілів), технік.

У механічній службі, яка виконує ремонт транспортних засобів, є такі штатні одиниці, як слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, електрогазозварювальник, токар. Зарядку та ремонт електротранспорту виконують акумуляторники ділянки ТР-30. У штатному складі цеху є також комірник, прибиральник та сторожі.

– Скільки одиниць техніки налічує парк цеху? Які функції виконують ті чи інші транспортні засоби?

– Парк АТЦ налічує 72 одиниці автотранспорту. Є й ділянка з обслуговування та зарядки електротранспорту, у ньому 12 одиниць. Автомобільні крани вантажопідйомністю 50 т, 25 т, 16 т, 6,3 т обслуговують машиністи; є фахівці, які обслуговують 20- та 30-метрову автовежу, а також трактористи.

Кожен вид транспорту виконує свої функції. Легковий призначений для вирішення виробничих завдань у регіонах України, супроводження небезпечних вантажів; вантажний використовується для доставки готової продукції як територією України, так і в зарубіжні країни.

Спецтехніка застосовується щодо будівельно-монтажних та інших видів ремонтних робіт, вивезення хімвідходів тощо. Функції пасажирського транспорту – доставка працівників підприємства, виконання соціальних програм. Технологічний транспорт забезпечує роботу підрозділів підприємства, а на електротранспорт покладено вантажно-розвантажувальні операції.

– Основні працівники цеху – це, звісно, водії. Які вимоги пред'являються до них і які якості, на Вашу думку, вони повинні мати?

– Так, це у нас головна професія. Виходимо з того, що кожен водій автотранспортного цеху повинен мати професійні вміння в управлінні машинами різних видів. Людина за кермом відповідає за своє життя, за життя пасажирів та пішоходів. А від водіїв громадського транспорту залежить, наскільки швидко та безпечно ми прибудемо до місця призначення.

Ця професія вимагає стресостійкості, швидкої реакції, уміння концентруватися на дорозі, щомиті оцінювати ситуацію. А ще водієві необхідні просторове мислення, відмінна пам'ять, гарний окомір і вміння знаходити вихід у різних ситуаціях.

– Що можна розповісти про роботу цеху мовою статистики?

– Наведу кілька цифр, які самі за себе говорять. Минулого року транспорт нашого цеху покрив відстань 1 684 295 кілометрів, з початку нинішнього – 1 115 000 км. За 2020 рік було перевезено 48 890 тонн вантажів, у 2021 році – 35 010 т. Послугами пасажирських автобусів скористалися торік 192 650 осіб, а цього року – 91 600 осіб: далися взнаки карантинні обмеження.

– Якою є географія перевезень, які здійснюються водіями цеху? У яких країнах їм доводиться бувати, які відстані долати?

- Географія широка. Завдяки розширенню ліцензії підприємства ми маємо право здійснювати перевезення пасажирів та вантажів (включаючи небезпечні) як територією України, так і за її межами. Але у зв'язку зі складною ситуацією перевезення в даний час здійснюються в основному регіонами України. Одне з відряджень у західні області за довжиною колії перевищує 3 000 кілометрів і триває до 6 діб. Природно, перевезення виконуються відповідно до правил і дотримання режиму праці та відпочинку. Були також рейси до однієї з країн Євросоюзу.

- Розкажіть, як Ви особисто прийшли у професію автомобіліста? Ким і де працювали, скільки часу працюєте на «Зорі», які щаблі пройшли?

- Моє знайомство з підприємством «Зоря» відбулося 1998 року: проходив тут практику від навчального закладу. Направлений я був у цех № 4, де не з чуток дізнався, що таке шкідливі та особливі умови праці. Взяв за правило відповідальне ставлення до виконання покладених обов'язків, намагався відповідати рівню вимог.

Після закінчення університету з 2000 по 2004 роки освоїв дві професії: машиніста аміачно-холодильної станції та оператора турбогенератора в теплосиловому цеху. 2004 року мені запропонували обійняти посаду механіка дільниці НОПС, а після об'єднання ділянок – старшого майстра з ремонту мереж водопостачання та каналізації ЦВіК. З 2007 року працював заступником начальника автотранспортного цеху з експлуатації.

З 2009 по 2013 рік керував транспортною службою у ТОВ «Таун Сервіс», а потім повернувся до трудового колективу «зарівців» – на посаду начальника автотранспортного цеху, яку я обіймаю й сьогодні.

Тяга до транспорту в мене була з дитинства. Щойно дочекавшись 18-річчя, відразу після отримання атестату зрілості пішов навчатися в автошколу. Успішно склав іспити, отримав посвідчення водія. Щодня, накочуючи досвід за кермом, прагнув стати справжнім професіоналом у керуванні транспортними засобами та в автосправі.

Сьогодні, очолюючи автотранспортний цех, можу з упевненістю сказати: головну справу в житті вибрав правильно. Транспорт – це моя стихія, а колектив цеху – це братство тих, хто вирішив пов'язати свою долю з дорогою та шумом двигуна, запахом бензину та постійним рухом.

– Кого з працівників цеху Ви могли б виділити серед найкращих?

– Хотів би наголосити, що наш колектив – це злагоджена робота всіх служб. Це як в автомобілі: якщо всі вузли та деталі справні та діють, як належить, виділити з них найкращих неможливо.

У той же час, не зайвим було б відзначити тих, хто сумлінним ставленням до своїх обов'язків подає приклад колегам по роботі. Серед них – старший диспетчер Наталія Іванівна Лугова, стаж роботи якої в автотранспортному цеху налічує 40 років; машиніст 50-тонного автокрана Андрій Миколайович Чумак, без якого не обходяться навантаження контейнерів із готовою продукцією, поточні та капітальні ремонти підрозділів підприємства. Зразково виконують роботу, перевозячи готову продукцію, водії автотранспортних засобів Сергій Петрович Тимченко, Андрій Миколайович Борщов, Максим Михайлович Вєтров, Володимир Олександрович Рязанцев, Віктор Миколайович Шкарупа.

Слід зазначити кондукторів В.Б. Петрусенко, Є.І. Белодєд, І.В. Пєтухову, а також водіїв наших автобусів. У складний час, за умов карантину на їхні плечі ліг великий обсяг додаткових обов'язків. Наприклад, підвищене навантаження, пов'язане з врахуванням пасажирів, контролем дотримання пропускного та масочно-рукавичного режиму, проведенням дезінфекції салонів автобусів після кожного рейсу. До того ж працювати доводилося в умовах підвищеного ризику зараження під час спілкування з пасажирами. І з усім цим вони справлялися на «відмінно».

– Наприкінці жовтня країна відзначатиме День автомобіліста та шляховика України. Що б Ви побажали колегам з нагоди професійного свята?

– Хочеться від щирого серця подякувати всьому водійському складу цеху за сумлінне виконання поставлених завдань. І, звичайно, тим, хто займається сервісним обслуговуванням транспортних засобів: автослюсарів, механіків, автомобільних інженерів та спеціалістів, усіх співробітників автотранспортного цеху. Від професіоналізму цих людей, зокрема, залежить розвиток економіки підприємства.

Усіх автомобілістів та любителів вітаю з професійним святом! Бажаю гладкої дороги, правильної розмітки, завжди зеленого світла та повного бака! Нехай ваші чотириколісні помічники завжди сито бурчать, заводяться з півоберта і радують їздою своїх власників! Ну і, звичайно, ‒ ні цвяха, ні жезла!