10.11.2021

БУХГАЛТЕР – ПРОФЕСІЯ, ЯКА ПОТРІБНА ЗАВЖДИ

Бухгалтери відзначають професійне свято двічі на рік. В Україні – 16 липня, на міжнародному рівні – 10 листопада. Відношення до події мають усі, хто пов'язані з бухгалтерською, економічною, фінансовою чи аудиторською діяльністю. Бухгалтер – важлива та нелегка професія, яка існувала, існує та існуватиме. Якщо подивитися на статистику, то за її даними, десь 80-85% бухгалтерів – це прекрасна половина людства. Тому існує думка, що бухгалтер – це суто жіноча професія. Але, як відомо, немає правил без винятків. Напередодні Міжнародного дня бухгалтера ми поспілкувалися з Владиславом Мартиненком, головним бухгалтером ТОВ «НВП «ЗОРЯ».

Будь-яка професія зберігає у собі багато міфів, вигадок та таємниць, які вкриті мороком століть. Бухгалтерія у цьому відношенні чи не одна з найперших. Ім'я італійського математика Луки Пачолі знайоме не кожному. А саме Пачолі наприкінці XV століття обґрунтував необхідність ведення бухгалтерського обліку у будь-якій галузі фінансово-господарської діяльності. Його ідеї розвинулися послідовниками, і в результаті сформувалася така спеціальність, як бухгалтерський облік. Бухгалтер ‒ це багатопрофільний фахівець, для якого знання принципів бухгалтерського та податкового обліку є необхідною, але не достатньою умовою професійної спроможності. Коли кажуть, що робота головного бухгалтера є дуже відповідальною, то це не порожні слова. Саме головний бухгалтер несе найбільшу відповідальність за правильність ведення бухгалтерського та податкового обліку. Багато хто думає про професію бухгалтера, як про суху, застояну на одному рівні, далеку від творчого підйому роботу з одними голими цифрами, які не вимагають нічого, крім, ну хіба що акуратності та точності.

– Владиславе Олеговичу, як Ви вважаєте, з позиції людини з професійним і чималим досвідом у бухгалтерській роботі – наскільки праві ті, хто так думає?

– Я вважаю, що кожна професія є творчою, адже будь-яка справа потребує особливого, індивідуального підходу. Так, дійсно, багато хто вважає професію бухгалтера нудною: щодня суцільні цифри. Існування думки про те, що наша робота суха і нецікава – це стереотипи, які складалися у людей протягом багатьох поколінь.

Я думаю інакше: професія бухгалтера і небезпечна, і важка, і важлива і цікава, а ще фантастично недооцінена! Небезпечна і важка вона тому, що бухгалтеру в роботі, подібно до сапера, не можна помилятися. Ще зі шкільної лави я любив цифри і вважав їх за міжнародну мову. Мова цифр завжди переконлива.

Термін «бухгалтер» виник у XV столітті. Як свідчить історичний факт, першим посадовцем, який отримав таке звання, був Христофор Штехер ‒ діловод Інсбруцької рахункової палати. У Німеччині до 1498 особи, які займалися веденням рахункових книг, називалися переписувачами. З того часу терміни «бухгалтер» та «бухгалтерія» почали витісняти старі назви та поступово поширюватися всюди.

Бухгалтер ‒ одна з найбільш затребуваних економічних спеціальностей. Її представники вирішують украй важливе для будь-якої компанії завдання – ведуть контроль та облік її фінансової діяльності.

– Розкажіть трохи про себе, про ваші життєві цінності. Як будувався Ваш професійний шлях, з чого Ви починали та як стали головним бухгалтером?

– Мій вибір професії був свідомим та спланованим рішенням. Це була дитяча мрія, точніше бажання в майбутньому, як я вже казав, працювати з цифрами. У школі дуже подобалася математика, і після закінчення 11 класів я твердо вирішив, що освоюватиму професії, пов'язані з фінансовим контролем, бухгалтерським обліком та аналізом.

Вступив до свого рідного Азовського регіонального інституту управління ЗНТУ (Запорізького національного технічного університету) у Бердянську, і вже на першому курсі вкотре переконався у правильності вибору професії. Вчитися мені було цікаво, захоплююче та легко. Я розумів, що бути фінансистом – це моє покликання.

Після закінчення ВНЗ одразу пішов працювати рядовим бухгалтером у КП «Бердянськводоканал» на витяг податкових документів. Мене цікавило буквально все, хотілося дізнатися про роботу бухгалтерії, як то кажуть, зсередини. Виявляв ініціативу, із задоволенням підміняв колег, практикувався та вдосконалювався. І так з кожним днем освоював професію бухгалтера дедалі глибше. Це дало свої плоди. Незабаром був призначений провідним бухгалтером і пропрацював на цій посаді два з половиною роки.

Зараз, в епоху інтернету, немає меж та обмежень щодо отримання інформації. Потрібне лише прагнення і бажання бути найкращим, затребуваним. Підписаний Президентом України Закон № 4834-VI "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення деяких податкових норм" вніс значні зміни як до Податкового кодексу України, так і до роботи бухгалтерів загалом.

«Бухгалтерський облік – це нелегка, копітка робота. Вести облік і складати звітність відповідно до зарегламентованого, а іноді й суперечливого законодавства, під силу не всім бухгалтерам. Для цього потрібні досвід та бажання.

Так, справді, зміни 2012 року внесли до нашої роботи свої корективи. Для багатьох цей час став переломним періодом. Було не просто, тому тим, хто хотів залишитись у професії, довелося багато читати та вчитися. Вважаю, що людина стає бухгалтером лише тоді, коли бухгалтерія – це її покликання», – каже Владислав Олегович.

Бухгалтер – це людина з високим інтелектом та логічним мисленням, вона бачить мету у своїй професії. Бухгалтер має бути вимогливим, посидючим, уважним та цілеспрямованим. Саме такі якості має головний бухгалтер «Зорі» Владислав Мартиненко. У 2012 році Владислав Олегович перейшов працювати провідним бухгалтером на Бердянський завод олій АЗМОЛ і, завдяки вищезазначеним якостям та бажанню бути найкращим у професії, буквально за рік виріс до заступника начальника планово-економічного відділу.

«Саме у цей період відбулося знайомство з колегами з Рубіжного, які працювали на подібних підприємствах у Луганській області, – згадує Владислав Мартиненко. У 2013 році я був запрошений на роботу в Рубіжне, як заступник начальника планово-економічного відділу для реалізації проекту біоетанольного заводу «Зоря-Біо», будівництво якого планувалося на виробничому майданчику ТОВ «НВП «ЗОРЯ».

Вважаю, що шанс, подарований долею, плюс величезне бажання зростати далі та набутий досвід відіграли важливу роль у моєму житті. Я точно знаю, що вибір зробив правильний і можу з упевненістю сказати кожному, що все в наших руках».

Події кінця листопада 2013 лютого 2014 року увійшли до історії України як Євромайдан чи Революція Гідності. Після 23-річного незалежного існування України замість сталого розвитку ми спостерігаємо тяжку соціально-економічну кризу. А криза, яка вибухнула на тлі пандемії коронавірусу, – гірша за сторіччя. Все це природним чином позначилося на здійсненні та реалізації далекосяжних планів та проектів.

У серпні 2014 року Владислава Олеговича запросили на НВП «Зоря» до новоствореного аналітичного відділу начальником, а з квітня 2017 року його було призначено головним бухгалтером. Робота головного бухгалтера сьогодні потребує кваліфікованої праці, добрих знань та глибокого розуміння багатьох фінансових та господарських процесів. За статистикою посаду головного бухгалтера у великих фірмах найчастіше обіймають чоловіки. І це можна пояснити: головний бухгалтер має вирішувати масштабніші завдання – керувати штатом співробітників нижчої ланки, розробляти системи та форми внутрішніх фінансових звітів для компанії. На сьогодні співвідношення жінок та чоловіків у бухгалтерії НВП «Зоря» 80% на 20% на користь жінок. У принципі є логічне пояснення і цьому. Адже саме жінки більш посидючі та здатні з належною ретельністю виконувати кропітку роботу.

– Владиславе Олеговичу, для ефективної роботи з людьми потрібні витримка та терпіння. Розкажіть про свій колектив та про роботу бухгалтерії в цілому.

– У нашій бухгалтерії сьогодні працюють висококваліфіковані спеціалісти. Хочеться відзначити співробітників усього відділу бухгалтерії: заступників головного бухгалтера Станіслава Заборющого та Юлію Дацову, провідного бухгалтера Наталію Семеніхіну, бухгалтерів 1 категорії Олену Гангал, Людмилу Головченко та Олену Решетняк, бухгалтерів 2 категорії Марину Долгополик, Тетяну Кулікову та Надію Полікарпову.

Бухгалтерам доводиться виконувати багато досить різнопланових посадових обов'язків. Звичайно, було б досить складно скласти якийсь універсальний список – на кожному місці роботи свої вимоги, але вивести деякі константи роботи бухгалтера можна.

Практично все, що стосується сфери фінансів підприємства, потрапляє в зону відповідальності бухгалтерії. Зокрема: розрахунок та нарахування заробітної плати, товарні та транспортні накладні, відомості, оборотні баланси – ця та інша первинна документація. Крім того, бухгалтер відповідає за грамотне розподілення коштів, відведених на виплати співробітникам.

Інша важлива частина роботи – ведення податкового обліку, складання податкових звітів та їх здача до контролюючих органів у встановлені терміни – теж лежить на плечах бухгалтера. Крім того, необхідно контролювати грамотне заповнення та зберігання всіх необхідних документів. І багато багато іншого.

– Як Ви ставитеся до своїх обов'язків? Ви суворий керівник?

– До своїх обов'язків підходжу серйозно і себе як начальника вважаю більш вимогливим, ніж суворим. Як керівник намагаюся створити згуртований колектив. Якщо виникають якісь нестандартні чи спірні питання, завжди раджуся з колегами, прислухаюся до їхньої думки та приймаю рішення з урахуванням своїх професійних навичок. Повторюся, всі бухгалтери ‒ професіонали у своїй справі, працюють однією згуртованою командою, завжди діляться накопиченими досвідом і знаннями. Вважаю, що дружний колектив – це запорука успішної роботи будь-якого підприємства. В нас він саме такий.

– Владиславе Олеговичу, яким Ви уявляєте власний розвиток у професії і де бачите себе, скажімо, через п'ять років?

– По-перше, для того, щоб бути успішним та затребуваним, безперечно, треба йти в ногу з часом, постійно залишатися в курсі змін законодавства, бути трошки юристом, програмістом. Але, напевно, найголовніше у нашій професії – це любов до справи, якою займаєшся. І тоді ти з радістю ходитимеш на роботу і з задоволенням повертатимешся додому, бо розумітимеш, що улюблена робота приносить користь і тобі, і твоїй родині, і підприємству.

Я зрозумів, що бути бухгалтером – це моє покликання та вважаю, що зробив правильний вибір. У багатьох організаціях головний бухгалтер поєднує функції фінансового директора, і, до речі, найкращі фінансові директори виходять саме з нас. Ми, бухгалтера, головні і не дуже, бачимо будову організації, її сильні та слабкі сторони, провали та успіхи в роботі інших служб явніше, ніж решта. Якщо бухгалтер дивиться назад, економіст – вперед. Тому, зазирнувши у майбутнє, бачу себе у ролі фінансового директора.

– Що Ви хотіли б побажати своїм колегам у Міжнародний день бухгалтера?

– Цього святкового дня я хочу привітати всіх колег-бухгалтерів зі святом та побажати бути професіоналами своєї справи, справлятися з будь-якими поставленими завданнями. Нехай помилки будуть рідкісними, а праця приносить задоволення і буде гідно оцінена. Бажаю, щоб завжди у балансі були робота та відпочинок, будні та свята.

Висновок такий. Грамотний бухгалтер – це гарантія фінансового успіху компанії!

Шановні професіонали своєї справи, вітаємо вас із Міжнародним днем бухгалтера! Бажаємо, щоб все у вашій трудовій діяльності проходило без сучка та задирки, а всі звіти сходилися до копійки. Щоб трудові будні приносили позитив та гарний настрій. Здоров'я вам та впевненості у кожному кроці та нових починаннях!