26.11.2021

У найкоротші терміни, за оптимальними маршрутами

Останньої п’ятниці листопада в Україні щороку відзначають День логіста. І хоча це свято не включено до офіційних, його не обходять увагою, адже внесок представників даної професії в діяльність будь-яких підприємств або компаній важко переоцінити. Логістика сьогодні – це і наука, і стратегія, і певною мірою навіть мистецтво.

Невипадково в цього виду діяльності є кілька визначень. У широкому значенні це вчення про планування, управління та контроль руху матеріальних, інформаційних та фінансових ресурсів у різних системах. Рада логістичного менеджменту США (Council of Logistics Management) запропонувала своє формулювання: «Логістика – це процес планування та забезпечення (включаючи контроль) ефективного та безперервного надходження товарів, послуг та супутньої інформації звідти, де вони створюються, до споживачів, спрямований на всіляке задоволення споживчих запитів».

Ну, а якщо говорити простими словами і не вдаватися до нюансів та подробиць, то логістика – економічний процес планування, реалізації та контролю ефективного переміщення та зберігання товарів від пункту відправлення до кінцевого користувача. Логістика та транспорт є важливою частиною ланцюжка поставок, що складається з трьох основних сегментів, а саме: виробництво, закупівля та транспортування. Індустрія логістики фактично складається з шести різних секторів: автомобільний та залізничний транспорт, авіація, морські перевезення, складування та зберігання.

Якщо говорити про тенденції розвитку логістики, то вони спрямовані на вирішення трьох основних завдань. Це зниження ризиків безпеки ланцюгів постачання та стійкість даних ланцюгів. Крім того, важливо забезпечити створення цінності товарів для споживачів. Головна мета логістики – задоволення потреб споживачів. Підприємства та компанії повинні фокусувати увагу на реалізуючих структурах з метою отримання інформації від споживачів щодо задоволення їх потреб.

Сам термін «логістика» (у перекладі з давньогрецької – «лічильне мистецтво») з'явився у Стародавньому Римі, де так називали діяльність чиновників щодо розподілу продовольства між провінціями імперії. Згадується цей термін і в трактатах з військового мистецтва візантійського імператора Лева VI (865-912 рр.). Тоді при імператорському дворі служили «логістики», які займалися розподілом продуктів харчування в армії.

У 1572 році іспанський юрист і економіст Хуан Поло де Ондегардо оприлюднив ще один цікавий факт на цю тему: в Імперії інків чиновниками вівся облік необхідних продуктів для королівського двору: фіксувалися місце відправлення, продукція, яка доставляється, терміни та відстані. Це вже зовсім близько до того, чим займаються сучасні логісти.

У Російській імперії термін «логістика» з'явився на початку XIX століття завдяки французькому військовому фахівцю Антуану Жоміні, чиї фундаментальні роботи послужили поштовхом до розвитку військової логістики як науки. Однак усі, хто народився та працював у радянські часи, такого слова практично не чули. На підприємствах СРСР функції логістики здійснювали відділи постачання та збуту, завданням яких було знайти необхідні ресурси, сировину, напівфабрикати, а потім забезпечити постачання продукції відповідно до рознарядок міністерств та відомств – у зв'язку з роботою в умовах планової економіки.

В даний час логістика та професійна діяльність логістів розглядаються з позиції менеджменту як стратегічне управління матеріальними потоками в процесах постачання та особливо збуту – закупівлі, зберіганні, перевезеннях, продажах. Стосовно нашого підприємства можна сказати, що головне завдання логістів «ЗОРІ» – уміння у найкоротші терміни та з мінімальними витратами доставляти продукцію від виробника замовнику. З урахуванням того, що працювати доводиться не лише на внутрішній ринок, а й значною мірою зовнішній.

Напередодні професійного свята ми поговорили з начальником Управління логістики та декларування НВП «ЗОРЯ» Світланою Сергіївною Рубан, щоб дізнатися, наскільки важливою є діяльність цього підрозділу для успішної роботи підприємства. Ось що вона розповіла.

Управління логістики та декларування насамперед виконує завдання оптимізації логістичних рішень: оперативної доставки сировини та готової продукції з урахуванням мінімізації транспортних витрат. Основні цілі професії логіста – це максимальне спрощення цього процесу, витримування встановлених термінів, збільшення вигоди підприємства.

Процес організації логістики – складна робота, яка потребує високого рівня професіоналізму, наявності низки важливих навичок та якостей. У тому числі: системне мислення, комунікабельність, інтуїтивність, наполегливість, аналітичні здібності, стресостійкість.

Виконання всіх цих необхідних та важливих для підприємства функцій та обов'язків покладено на тендітні жіночі плечі, адже блок Управління логістики та декларування, що забезпечує процес зовнішньої логістики – це виключно жіночий колектив. Сьогодні в ньому працюють два провідні логісти – Вікторія Григорівна Білоусова та Світлана Миколаївна Сакович, логіст Катерина Анатоліївна Голуб, інженер з декларування першої категорії Гюльфія Нургаліївна Мінгалієва та інженер з декларування другої категорії Юлія Вікторівна Єфімова.

Співробітники нашого управління є справжніми професіоналами своєї справи. Їм притаманне чітке розуміння високого ступеня відповідальності за проходження товаром складного шляху від виробника до кінцевого споживача.

Додатково управління логістики включає автотранспортний і залізничний цехи, що мають власний залізничний рухомий склад і автомобільний парк. Основними їх завданнями є організація безперервного процесу виробництва, забезпечення як внутрішньої, так і зовнішньої логістики.

Основний вектор зовнішньої логістики – це організація постачання небезпечних вантажів 1-го класу ADR до країн Європи, Північної та Латинської Америки з використанням різних видів доставки. Слід пояснити, що ADR – це абревіатура від "Європейська угода про перевезення небезпечних вантажів". До них відносяться речовини, які вимагають спеціальних запобіжних заходів під час транспортування та зберігання, щоб уникнути негативного впливу на людину та навколишнє середовище. Відповідно до регламентів ООН та залежно від видів небезпеки, а також від фізичних, хімічних та біологічних властивостей, всі небезпечні вантажі поділяються на дев'ять класів небезпеки. До першого відносяться вибухові речовини та вироби.

Що змінилося у нашій роботі за останні кілька років? Насамперед, географія поставок нашого продукту. В даний час ми орієнтовані на країни Північної та Латинської Америки, що є новим напрямом. Раніше ми здійснювали постачання виключно наземним транспортом до країн Європи. Основні країни, в які було сконцентровано вектор постачання – Польща та Болгарія. Географічно це, можна сказати, наші сусіди.

Останнім часом змінилася і географія постачання сировини. Якщо раніше ми здійснювали постачання основної сировини з Російської Федерації, то тепер змушені закуповувати в Європі, що призводить до подорожчання собівартості готової продукції. Для того, щоб конкурувати на світовому ринку, ми змушені оптимізувати наші витрати. За рахунок чого? Серед іншого, і за рахунок логістичної складової.

Новий для нас напрямок логістики – здійснення поставок готової продукції морським транспортом кінцевому споживачу. Слід зазначити, що йдеться про мультимодальну доставку – наземну доставку залізничним та автомобільним транспортом, здійснення портового експедирування та доставку морським транспортом до кінцевого споживача.

Основною конкурентною перевагою ТОВ «НВП «ЗОРЯ», як виробника, у порівнянні з нашими прямими конкурентами, є якість нашого продукту, яку ми маємо підтверджувати, особливо при здійсненні тестових партій поставок на адресу нових клієнтів. Тому додатково в цьому ланцюзі поставок залучаються сюрвейєрські компанії, які здійснюють огляд і незалежну оцінку вантажу, який перевозиться. На підставі проведених інспекцій вони визначають кількість та якість товару, придатність транспортних засобів для перевезення вантажів.

Що нам це дає? Підтвердження якісної доставки вантажу до кінцевого споживача. Адже такий вердикт ухвалює незалежна компанія, визнана світовою спільнотою.

Як бачимо, нового багато: нові ринки збуту, географія та способи постачання. А це ще новий досвід оптимізації наших витрат. Якщо раніше доставка нашого основного продукту в експортному напрямку здійснювалася безпосередньо автотранспортом, то зараз ми, напевно, перші в Україні здійснюємо доставку в порт у контейнерах на залізничних платформах, що значно здешевлює нашу логістику.

Додатковий фактор оптимізації витрат – це наявність штату декларантів, які самостійно здійснюють оформлення наших вантажів у режимі «експорт», «імпорт», не вимагаючи тим самим залучення сторонніх брокерських компаній.

Напередодні професійного свята хочеться побажати колегам розширювати свої професійні навички та вміння, й ніколи не зупинятися на досягнутому. Нехай ваші зусилля завжди будуть належним чином винагороджені. Здоров'я вам та вашим близьким, тепла у домі та гармонії в душі!

* * *

Ми приєднуємося до привітань, і, у свою чергу, бажаємо заводським логістам, щоб у їхній роботі не траплялося форс-мажорів. І щоб, незважаючи на проблеми з митницею, ремонти доріг та поломки транспорту, товари доставлялися вчасно. Кажуть, хороший логіст завжди має запасний план. Але нехай він завжди залишається лише запасним!