20.01.2012

Примножуючи досягнуте

Початок нового року нерідко порівнюють з початком нового життєвого етапу. Це час підведення підсумків, період складання планів, спрямованих на примноження досягнутого.

Про результати 2011 року - в інтерв'ю з начальником цеху №4 О.І. Ковальовим.

- Олеже Ігоревичу, початок роботи виробництва нітробензолу - це втілення в життя одного з перших бізнес-проектів на підприємстві. Давайте поговоримо на цю тему.

- У період пуску були певні складнощі, але протягом 2011 року ми вийшли на проектні показники з випуску та якістю напрацьовується продукції. В основному, в 2010 році випускали продукцію марки «Б», зараз - переважно з більш високими якісними показниками марки «А». За одинадцять місяців 2011 року випущено товарної продукції в порівнянних цінах на 50% більше, ніж за відповідний період попереднього року. Завантаження виробничих потужностей збільшилася на 18%. Продуктивність праці зросла в 2,3 рази. Питома вага продукції, що випускається цехом продукції становить понад 50%.

- Безумовно, це вагомий показник. Успішна робота колективу також залежить від збалансованих взаємовідносин з партнерами, в даному випадку, з підрозділами підприємства.

- Так, звичайно. Для випуску продукції необхідно сировина - це продукція суміжних цехів. Насамперед, це сірчана кислота, яку постачає ПХО, а також використовуваний для синтезу сирої бензол, напрацьовуваний в ППСБ. Відпрацьовану нами кислоту переробляє 9-й цех, а лугу - знищує 10-й цех. Тому, у нас тісний взаємозв'язок з усіма підрозділами підприємства.

- У процесі пуско-налагоджувальних робіт з установки вугільного котла були напрацьовані перші гігакалорії пара, які спрямовані на технологічні потреби цеху №4.

- Так, дійсно. Зараз йде відпрацювання технологічного процесу на вугільному котлі. Четвертий цех повністю забезпечується пароенергетікой саме від вугільного котла. Звичайно, поки поставки енергоносія нестабільні, але в майбутньому ми дуже розраховуємо на те, що вугільний котел буде працювати стабільно.

- У минулому році 4-й цех вніс свій вагомий внесок у загальну справу розвитку підприємства. На чому буде сконцентровано увагу в новому 2012 році?

- Завдання перед нами поставлені серйозні: необхідно практично вдвічі збільшити випуск товарної продукції. Відділ головного конструктора зараз займається підготовкою проекту другої технологічної нитки. Обговорюється інвестиційна програма, і після її затвердження ми приступимо до реконструкції схеми.

- Тривалий час не проводилася зупинка цеху. Зараз вона планова?

- Так, це так. Збільшення продуктивності праці зажадало більш стислих термінів по сливу сировини, зокрема, бензолу. У зимовий період необхідний розігрів і більш швидкий злив з цистерн для процесу синтезу. Тому в будівлі 310 проходить запланована реконструкція: переобв'язкою трубопроводів. Крім того, проводиться ремонт апаратів. Будуть проведені заміни підшипникових вузлів і клапанів. Це необхідно зробити зараз, щоб потім не зупинятися, стабільно напрацьовувати продукцію.

- Виконувати намічені плани, досягати високих показників під силу тільки згуртованому колективу. Ви поділяєте таку думку?

- Колектив у нас хороший, люди працювати вміють. Спочатку, при пуску бензолу були певні труднощі. Зараз ситуація стабілізувалася. Багато апаратники пройшли стажування на посаду майстра. Я вважаю, що для вирішення поставлених перед нами завдань кадровий склад у нас достатньо підготовлений і кваліфікований.