06.07.2012

Виробництво тротилу від простого до складного

Більше двох місяців тому на нашому підприємстві було запущено в работумалотоннажное виробництво тротилу. На сьогодні на цьому напрямку розвитку «Зорі» є як певні досягнення, так і проблеми, які вирішуються в міру їх надходження, що, в принципі, характерно для нової, ще як слід не обкатаної, схеми.

Для того, щоб повною мірою відобразити найбільш актуальні питання, що стосуються виробництва тротилу в поточний момент, ми й зустрілися з головним технологом ТОВ НВП «Зоря» В'ячеславом Донді.

- Сьогодні в першу чергу вирішується питання випуску базового продукту, яким для нас є амоніт 6ЖВ, але на ньому ми не збираємося зупинятися. Цей продукт далеко не самотній у своїй лінійці, і на його базі вже створений цілий ряд продуктів з відхиленнями за рецептурою. Багато підприємств, які випускають подібні з амонітом продукти, вже створили власні рецептури, доповнені окремими хімічними складами. Таким чином, амоніт вдосконалювали під задані умови його застосування.

Ми ж стартували з класичної рецептури, і вже в науково-технічному центрі повним ходом йде опрацювання наукової бази, тим більше що ми цим займалися, ще перебуваючи в статусі казенного підприємства. Ми знаємо ці продукти, однак випускати їх у нас раніше не було потреби. Нас цілком влаштовувало випускати первинний продукт, який мав широкий спектр застосування по всій Україні та за її межами.

Зараз часи змінилися. Ми бачимо, що тепер великим попитом користується продукт більш глибокої переробки. В окремих рецептурах зміст тротилу не тільки не досягає позначки 20%, але і прагне до значно меншим показниками - близько 5%. Тобто решта 95% складають вже інші компоненти. Відповідно, завдяки новій рецептурі, замість однієї тоннитротіла можна реалізовувати набагато більші обсяги готової продукції. Це вихід на абсолютно новий економічний рівень, що спричинить за собою поліпшення добробуту всього підприємства. І такі завдання поставлені перед колективом «тротільщіков».

Що стосується персоналу нового виробництва, то на 80% він складається з колишніх працівників РКХЗ «Зоря». Це люди, які знайомі з усіма правилами та особливостями виробництва промислових вибухових речовин, з його технологією. Враховуючи те, що елементи нової схеми в значній мірі схожі з великотоннажним виробництвом, то завдання з навчання персоналу вирішується більш успішно, оскільки людей не доводиться навчати «з нуля».

Втім, далеко не всі працівники пройшли багаторічну «тротилову школу». Хтось має за плечима всього кілька місяців роботи на РКХЗ «Зоря». А певна новизна на виробництві все одно присутній, обладнання та елементи автоматики - все це нове, як відрізняється від старої схеми і саме ведення технологічного процесу. Тому навчання необхідно.

У процесі обкатки нового виробництва ми відпрацьовуємо алгоритми, за якими налаштована автоматика, адже вони відрізняються від первинної схеми. Навчання проходить і персонал, який вже працював на тротилі. Тому можна сказати, що м'якого переходу людей на новіший місце роботи у нас не відбувається, подекуди все одно доводиться «набивати шишки». Проте всі проблеми ми намагаємося благополучно вирішувати.