27.12.2017

Зберігаючи родинні традиції

Новий рік - це особливе свято в теплому колі своєї сім'ї, чудовий час, коли можна зустрітися за одним столом кільком поколінням. У цей період ми не тільки підводимо підсумки і будуємо плани, але і шануємо сімейні традиції.

Для НВП «Зоря» традиції і спадкоємність поколінь - не порожні слова. Наше підприємство може похвалитися не тільки віковою історією, а й трудовими династіями, історія яких бере початок ще з моменту зародження заводу.

На нашому підприємстві донині трудяться представники сімей, загальний стаж яких становить понад 500 років. Один з них Володимир Ганшин, провідний інженер-програміст цеху контрольно-вимірювальних приладів, автоматики та сигналізації. Його дідусь по материнській лінії, Петро Михайлович Загоруйко, прийшов на підприємство в 1930 році. Сьогодні загальний стаж династії - 551 рік.

«Дуже приємно відчувати себе частиною історії, - розповів Володимир Ганшин. - Це передбачає певну відповідальність, особливо, в молодому віці, на початку професійного становлення».

Примітно, що в таких сім'ях дуже розвинені традиції, відданість своїй справі, тому абсолютна більшість дітей вирішують йти по стопах батьків. Так, в родині Коваленко, яка є найчисельнішою династією підприємства, всі сім дітей Олексія Петровича вирішили пов'язати долю з «Зорею». Пізніше справу Олексія Коваленко продовжили його онуки і правнуки, - 25 осіб.

Всього на нашому підприємстві налічується 21 династія, стаж яких - понад 100 років. А це два, три, чотири покоління заревцев. Такі сім'ї є опорою підприємства, носіями його славних традицій. Своєрідним рекордсменом за кількістю найстаріших династій можна назвати автотранспортний цех. Засновники 6 таких родин починали свій трудовий шлях саме в цьому підрозділі.

Примітно, що більшість засновників трудових династій зі столітнім стажем - представники робітничих спеціальностей. Слюсарі, водії і апаратники - хранителі основних цінностей підприємства. А їхні діти, онуки і правнуки сьогодні - професіонали, які продовжують трудову славу своїх предків.

Керівництво підприємства в усі часи з особливою повагою ставилася до представників трудових династій. Адже їх представники завжди відрізнялися відповідальністю, принциповою позицією і тягою до нових знань. Багато з цих людей досягли успіхів у своїй професійній діяльності. Вони відновлювали завод після війни, впроваджували нові сучасні технології на виробництві, керували підрозділами. За трудові заслуги вони були удостоєні високих нагород. І сьогодні їх онуки і правнуки продовжують славні традиції, отримуючи заслужені державні нагороди.

Одним з таких людей є заступник начальника цеху водопостачання і каналізації Микола Іванович Стецько. Загальний стаж 13 членів його сім'ї становить понад 300 років. Микола Стецько пішов по стопах свого батька і не з чуток знає, що таке наступність поколінь.

«Приємно усвідомлювати, що в наше століття стрімкого розвитку керівництво підприємства шанує традиції. Дуже важливо, що ветерани відчувають себе потрібними. Їх запрошують, з ними радяться, - поділився Микола Іванович Стецько. - У новому році молодому поколінню хочеться побажати сміливо і впевнено будувати своє майбутнє, не забуваючи про минуле».